Τι είναι η laser αποφολίδωση (laser resurfacing);

Το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα (που βρίσκεται σε επαφή με το περιβάλλον) και το χόριο (που βρίσκεται ακριβώς από κάτω). Κατά τη διάρκεια της laser αποφολίδωσης, η δέσμη του laser απεξαχνώνει την επιδερμίδα και τμήμα του χορίου ενώ ταυτόχρονα αναδομεί τις ίνες του κολλαγόνου που βρίσκονται βαθύτερα. Το πιο συνηθισμένο laser για αυτήν τη διαδικασία είναι το laser διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν βέβαια πολλά διαθέσιμα μηχανήματα για laser αποφολίδωση, το laser διοξειδίου του άνθρακα όμως είναι το πλέον αποτελεσματικό. Όλη η διαδικασία γίνεται χωρίς την παραμικρή αιμορραγία και χωρίς να επηρεάζεται το τριγύρω δέρμα.

Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους που προκαλούν αποφολίδωση του δέρματος (π.χ. χημικό πίλινγκ, μηχανικό σβουράκι, κ.α.), το laser δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να καθορίζει απόλυτα σε ποιο βάθος θα φτάσει η απεξάχνωση του δέρματος και με αυτόν τον τρόπο να προβλέπεται και να ελέγχεται πολύ εύκολα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες από τη διαδικασία, η επιδερμίδα αναγεννάται και αρχίζει να παράγεται καινούριο κολλαγόνο στο χόριο. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός νέας επιδερμίδας που έχει πλέον όψη νεανική, υγιή και χωρίς ατέλειες. Ταυτόχρονα, η αλλαγή στη δομή των ήδη υπαρχουσών ινών κολλαγόνου και η δημιουργία νέων ινών κολλαγόνου προκαλούν σημαντική διαφορά στην χαλάρωση του δέρματος, παρατηρεί δηλαδή κανείς και σύσφιξη του δέρματος.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για laser αποφολίδωση;

Η laser αποφολίδωση ενδείκνυται για ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπίσουν:

  • Λεπτές και μέτριες ρυτίδες (π.χ. του καπνιστού στο άνω χείλος)
  • Καφέ σημάδια (εφηλίδες)
  • Δυσχρωμίες του δέρματος
  • Φωτογηρασμένο δέρμα
  • Σημάδια ακμής ή/και ανεμοβλογιάς
  • Ήπια χαλάρωση

Τι πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός;

Ο γιατρός πάντα συζητά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, κάποιες όμως πληροφορίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την laser αποφολίδωση όπως αλλεργίες, ιστορικό κακής επούλωσης, έρπης, κάπνισμα, έκθεση στον ήλιο, λήψη φαρμάκων κ.α.

Πού γίνεται η θεραπεία; Πώς; Πόσο διαρκεί;

Η laser αποφολίδωση γίνεται στο Νοσοκομείο. Η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς κάποια μορφή αναισθησίας. Ανάλογα με την έκταση της επιφάνειας που αντιμετωπίζεται, το βάθος της διείσδυσης του laser και την περιοχή του σώματος που θα γίνει η θεραπεία, μπορεί η διαδικασία να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί καθόλου η/ο ασθενής.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που αντιμετωπίζεται. Μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και μία ώρα. Όταν γίνεται laser αποφολίδωση δεν χρειάζεται να μείνει κανείς στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Τι συμβαίνει μετά; Πώς θα δείχνω;

Στο τέλος της θεραπείας απλώνεται μια ειδική κρέμα στην περιοχή που έγινε το laser και από πάνω εφαρμόζεται μια ειδική μεμβράνη (παρόμοια με το σελοφάν που τυλίγουμε τα φαγητά) που την καλύπτει πλήρως. Η εικόνα του δέρματος τις πρώτες ημέρες μετά τη laser αποφολίδωση είναι λίγο παράξενη, αλλά είναι εντυπωσιακό το ότι δεν πονάει καθόλου. Η αρχική μετεπεμβατική περίοδος είναι άβολη, αλλά όχι επώδυνη. Την 5η – 7η ημέρα αφαιρείται η μεμβράνη και η νέα επιδερμίδα έχει ήδη σχηματισθεί.

Το δέρμα είναι κόκκινο και η επιδερμίδα λεπτή και ευαίσθητη, αλλά χωρίς ρυτίδες και ανωμαλίες. Η κοκκινίλα κρατάει για αρκετό καιρό. Είναι έντονη για τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες και υποχωρεί πλήρως μετά από 1-2 μήνες περίπου. Σε κάθε περίπτωση μπορεί άνετα να καλυφθεί με make-up.

Μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από 7-10 ημέρες περίπου.

Τι πρέπει να κάνω μετά;

Σε όλη τη φάση της επούλωσης η επιδερμίδα είναι πολύ ευαίσθητη και χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Ενυδατικές κρέμες είναι εκ των ουκ άνευ. Η καθημερινή και ανελλιπής χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική.

Αποτελέσματα;

Το αποτέλεσμα της laser αποφολίδωσης φαίνεται άμεσα, όμως η εικόνα του δέρματος βελτιώνεται και άλλο κατά τη διάρκεια των επομένων 6-12 μηνών.

Στις ουλές της ακμής μπορεί κανείς να περιμένει μια βελτίωση τουλάχιστον 60% με μία μόνο συνεδρία. Σημειωτέον ότι για τις ουλές ακμής η laser αποφολίδωση είναι η μέθοδος επιλογής εάν ο ενδιαφερόμενος αποσκοπεί σε δυναμικές και μόνιμες λύσεις.

Η laser αποφολίδωση σε γενικές γραμμές αφαιρεί τις περισσότερες λεπτές ρυτίδες και ανωμαλίες της επιδερμίδας και αυτό διαρκεί για αρκετά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.

Επιπλοκές;

Όπως και κάθε ιατρική θεραπεία, έτσι και η laser αποφολίδωση έχει πάντα την πιθανότητα των επιπλοκών. Οι πιθανότερες επιπλοκές είναι η υπέρχρωση και η υποχρωμία. Αν συμβούν εμφανίζονται 3-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία και μπορούν να διαρκέσουν για 2-3 μήνες. Άτομα με σκούρα δέρματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτές τις επιπλοκές και γι’αυτό αποφεύγουμε τη laser αποφολίδωση σε πολύ μελαχρινά άτομα. Άλλη πιθανή επιπλοκή είναι η δημιουργία ουλών. Ένας σωστά εκπαιδευμένος ιατρός αποφεύγει τέτοιου είδους πιθανότητες και προσφέρει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μπορώ να κάνω κάτι και για την έντονη χαλάρωση που έχω;

Η laser αποφολίδωση μπορεί να συνδυαστεί με μια επέμβαση βλεφαροπλαστικής ή ρυτιδοπλαστικής (face-lift) και να επιτευχθούν μοναδικά αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι:

Είναι γεγονός πως η laser αποφολίδωση είναι μια διαδικασία που θέλει στενή συνεργασία μεταξύ ιατρού και ασθενούς και η περίοδος αποθεραπείας είναι μακρά και απαιτητική, πλην όμως τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά και δεν επιτυγχάνονται με άλλες μεθόδους.