Ιατρικές Εφαρμογές Laser
Πανάδες, φακίδες, μέλασμα, υπερχρώσεις, καφέ κηλίδες κτλ.

Όλα αυτά είναι αυτό που στην ιατρική ονομάζουμε δυσχρωμίες του δέρματος. Ουσιαστικά μιλάμε για καλοήθεις βλάβες του δέρματος που οφείλονται σε διαταραχή του μεταβολισμού των μελανινοκυττάρων.

Κυριότερη αιτία είναι η έκθεση στον ήλιο αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, η εγκυμοσύνη, κ.α.

Εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τη ράχη και τα χέρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται και σε άλλα σημεία του σώματος.

Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι δυσχρωμίες με τον ίδιο τρόπο και η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται. Όταν συνδυάζονται διάφορες θεραπείες (π.χ. q-switched laser, IPL, μικροδερμοαπόξεση, λευκαντικές κρέμες) επιτυγχάνονται και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η επιτυχής αντιμετώπιση των κηλίδων/δυσχρωμιών/πανάδων δεν αποτρέπει τη δημιουργία νέων σε κάθε περίπτωση. Γι αυτό είναι σημαντική η προστασία από τον ήλιο ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα αποτελέσματα συνήθως διαρκούν επί μακρόν και θεραπείες συντήρησης συνιστώνται μία φορά το χρόνο, συνήθως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Αμέσως μετά τη θεραπεία πρέπει να εφαρμόζονται ενυδατικές κρέμες για να υποχωρήσει η ερυθρότητα γρήγορα. Μεϊκάπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αμέσως μετά τη θεραπεία. Είναι απαραίτητο να φοράει κανείς αντηλιακή κρέμα με επιμέλεια, ενώ η μείωση της έκθεσης στον ήλιο είναι μία καλή ιδέα.