Η δερματοστιξία ή τατουάζ, όπως οι περισσότεροι το γνωρίζουμε, έχει ιστορία που συμβαδίζει με αυτήν του ανθρώπου. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να καταδεικνύει τη θέση κάποιου ατόμου στην κοινωνία όπου ζούσε (π.χ. πολεμιστής, άρχοντας, μάγος, δούλος κλπ).

Σε ορισμένες φυλές (π.χ. Μαορί στον Ειρηνικό) το τατουάζ αναπτύχθηκε πολύ έντονα και έφτασε να έχει τη θέση τέχνης, όπως δηλαδή και σήμερα.

Στον σημερινό κόσμο, λοιπόν, το tattoo γίνεται για λόγους διακοσμητικούς ως επί το πλείστον, κυρίως από νεαρά στην ηλικία άτομα. Είναι κάτι το οποίο και στην Ελλάδα είναι αρκετά διαδεδομένο και δεν είναι απλά μόνο «μόδα», ούτε αποτελεί κοινωνικό «στιγματισμό» το tattoo πια.

Υπάρχουν πολλά κέντρα tattoo, τα περισσότερα ειδικευμένα, πλαισιωμένα με έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Κάτι που έχει προκύψει σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό είναι η επιθυμία-ανάγκη ορισμένων ανθρώπων να αφαιρέσουν τα τατουάζ που έχουν.

Κλασικό παράδειγμα είναι η «ανάγκη» να «σβήσει» κάποιος /κάποια ένα όνομα που σήμαινε ίσως πολλά, αλλά δεν είναι πια επιθυμητό.
Στο παρελθόν η μόνη λύση ήταν χειρουργική και αυτό άφηνε οπωσδήποτε ουλές, ενίοτε δε άσχημες.

Η τεχνολογία σήμερα όμως ήρθε για να δώσει πάλι λύση, και αυτή δεν είναι άλλη από το laser. Όντως τα laser έχουν τη δυνατότητα να «σβήσουν» τα tattoo. Δεν μπορούν, όμως, όλων των ειδών τα laser να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Ο τύπος laser που αφαιρεί τα tattoo ονομάζεται q-switch και είναι πολύ διαφορετικός από αυτά που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση, για τις ευρυαγγείες, για αναζωογόνηση του δέρματος, για τις ουλές της ακμής κλπ. Είναι τόσο εξειδικευμένα τα q-switch laser που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για αφαίρεση tattoo και πανάδων. Τίποτε άλλο!

Όπως και αν χρησιμοποιηθούν άλλου είδους laser για την αφαίρεση tattoo, συνήθως κάνουν ζημιά στο δέρμα.

Πώς δρα το q-switch laser; Τι είναι τόσο “special” σε αυτό;

Το μυστικό βρίσκεται στον χρόνο διάρκειας του παλμού, κάθε φορά δηλαδή που το laser εκπέμπει μια ποσότητα ενέργειας. Στα συνηθισμένα ιατρικά laser η διάρκεια παλμού είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές πιο μεγάλη από αυτήν του q-switch laser (miliseconds σε σύγκριση με nanoseconds). Το q-switch laser πρακτικά διασπά τη χρωστική ουσία του tattoo σε μικρά κομμάτια (που μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό) χωρίς να προκαλεί βλάβη στους τριγύρω ιστούς. Δηλαδή το tattoo αφαιρείται χωρίς να μένει ουλή.

Αυτό συμβαίνει πάντα; Σε όλα τα tattoo;

Σχεδόν πάντα. Υπάρχουν χρώματα που φεύγουν εύκολα (μαύρο, σκούρο μπλε, σκούρο καφέ, για παράδειγμα) και χρώματα που δεν φεύγουν με τίποτα (π.χ. κίτρινο, ανοιχτό πορτοκαλί).

Τα ερασιτεχνικά tattoo αφαιρούνται πιο εύκολα από τα επαγγελματικά (λιγότερο μελάνι σε πιο επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος).

Και τι μένει μετά;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το tattoo εξαφανίζεται εφόσον το χρώμα του το επιτρέπει. Σε λίγες περιπτώσεις μένει ένα ίχνος -ένα «φάντασμα» του tattoo όπως συνήθως ονομάζεται.

Πόσο κρατάει η θεραπεία; Χρειάζονται πολλές επαναλήψεις;

Η κάθε θεραπεία διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας, ανάλογα με την έκταση του tattoo που αντιμετωπίζουμε. Συνήθως χρειάζονται 6 με 8 επισκέψεις για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχουμε δει tattoo να φεύγουν στις 3 θεραπείες και άλλα στις 12, όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας. Κάθε θεραπεία απέχει 3-4 εβδομάδες από την προηγούμενη.

Πονάει καθόλου;

Το laser προκαλεί την αίσθηση του τσιμπήματος, παρόμοιο με αυτό που νιώθουμε όταν κάνουμε ένα tattoo. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα τοπικής αναισθησίας (κρέμα ή ένεση).

Δηλαδή, κάνετε ό,τι tattoo θέλετε γιατί ο γιατρός θα σας το βγάλει;

Όxι κι έτσι. Το tattoo είναι μια επιλογή ζωής. Βέβαια, καμιά φορά αναγκαζόμαστε ή οι επιθυμίες μας αλλάζουν και θέλουμε /πρέπει να το αφαιρέσουμε. Η ιατρική έχει τότε τη λύση, αρκεί κανείς να απευθυνθεί σε αυτούς που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία, γνώση και εμπειρία.