Τι είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;

Οι κιρσοί είναι μεγάλες μπλε σαν κορδόνια φλέβες που παρατηρούνται στα πόδια. Εμφανίζονται όταν η φλέβα δεν λειτουργεί σωστά και μεγαλώνουν με τον καιρό.

Η αντιμετώπιση τους θέλει συνήθως συνδυασμό χειρουργείου και Laser. Οι ευρυαγγείες είναι πιο μικρές φλέβες, συχνά κόκκινες ή μπλε που μπορούν να υπάρχουν παντού στο σώμα, αλλά συνήθως εμφανίζονται στα πόδια και το πρόσωπο.

Πώς αφαιρεί το laser τις αγγειακές βλάβες;

Το laser εκπέμπει ένα ισχυρό παλμό φωτός, διάρκειας λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η φωτεινή ενέργεια διαπερνά την επιδερμίδα χωρίς να τη βλάψει και απορροφάται από τα αγγεία που στοχεύουμε. Η θερμοκρασία του αγγείου ανεβαίνει, παύει η κυκλοφορία του αίματος μέσα του και το αγγείο απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό.

Ποιος μπορεί να κάνει laser για τα αγγεία του;

Η τεχνολογία laser δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπισθούν οι αγγειακές βλάβες σε όλους τους τύπους δέρματος, σε άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ποιά είδη αγγειακών βλαβών μπορούν να αντιμετωπισθούν;

Εφόσον έχουν αξιολογηθεί, όλες οι αγγειακές ανωμαλίες μπορούν να θεραπευτούν: ευρυαγγείες, εκ γενετής σημάδια, αιμαγγειώματα, κόκκινες ουλές, κλπ.

Είναι η διαδικασία επώδυνη;

Οι περισσότεροι ασθενείς το περιγράφουν ως ένα στιγμιαίο αίσθημα μεταξύ τσιμπήματος και καψίματος μετά από κάθε παλμό του μηχανήματος. Δεν απαιτείται η χρήση τοπικού αναισθητικού ή παυσίπονων φαρμάκων.

Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία;

Η αφαίρεση αγγειακών βλαβών με laser είναι ασφαλής. Μία ήπια ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή της θεραπείας συνήθως συμβαίνει αλλά διαρκεί περίπου ένα 24ωρο.

Τι συμβαίνει μετά τη θεραπεία;

Ενυδατικές κρέμες εφαρμόζονται για να υποχωρήσει η ερυθρότητα γρήγορα. Είναι απαραίτητο να φοράει κανείς αντηλιακή κρέμα με επιμέλεια, ενώ η μείωση της έκθεσης στον ήλιο είναι μία καλή ιδέα. Μεικάπ μπορεί να φορεθεί ακόμα και αμέσως μετά τη θεραπεία.

Έντονη γυμναστική, σάουνα, ζεστά μπάνια πρέπει να αποφεύγονται για λίγες ημέρες.

Πόσες θεραπείες χρειάζονται;

Αυτό εξαρτάται από το είδος της αγγειακής βλάβης, δηλαδή τον αριθμό των αγγείων, το χρώμα, το μέγεθος και το βάθος στο οποίο βρίσκονται. Για τις περισσότερες αγγειακές βλάβες, μία θεραπεία συνήθως αρκεί. Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των ασθενών, καλύτερο είναι να συζητήσετε το πρόβλημα σας με τον ιατρό.

Θα ξαναεμφανιστούν τα αγγεία;

Αυτά που αντιμετωπίσθηκαν με το laser φεύγουν δια παντός. Αν η αιτία όμως που προκάλεσε την εμφάνιση των αγγείων εξακολουθεί να υφίσταται, τότε είναι δυνατό με την πάροδο του χρόνου να εμφανιστούν νέα αγγεία, ακόμα και σε περιοχές που έχουν αντιμετωπισθεί. Αυτά μπορούν να θεραπευτούν εξίσου αποτελεσματικά, όπως και τα αρχικά.