Η μεσοθεραπεία είναι η μία από τις πιο μοδάτες λέξεις της εποχής μας, ειδικά στην αισθητική Ιατρική. Ο Γάλλος Ιατρός Michel Pistor ήταν αυτός που πρώτος ανακάλυψε και εφάρμοσε τη μεσοθεραπεία πριν από 50 χρόνια περίπου. Ο σκοπός του τότε δεν ήταν να εφαρμόσει θεραπείες για αισθητικούς λόγους αλλά για να αντιμετωπίσει άλλες παθήσεις και μάλιστα η πρώτη εφαρμογή της μεσοθεραπείας ήταν εναντίον της οσφυαλγίας!

Τι είναι όμως η μεσοθεραπεία;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μη-επεμβατική ιατρική θεραπεία που περιλαμβάνει πολλαπλούς νυγμούς, πολλά τσιμπήματα δηλαδή μέσω των οποίων εγχέεται κάτω από το δέρμα ένα διάλυμα με συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που επιλέγει κάθε φορά ο ιατρός για να αντιμετωπίσει το εκάστοτε πρόβλημα (όπως κυτταρίτιδα, τοπικό λίπος, χαλάρωση και γήρανση του δέρματος κλπ). Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά.
Η μεσοθεραπεία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του ανθρωπίνου σώματος. Έτσι, εύκολα βρίσκουμε θεραπείες που εφαρμόζονται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο υπόλοιπο σώμα όχι πάντα με τον ίδιο θεραπευτικό σκοπό. Όπως είπαμε, αυτό εξαρτάται από το είδος του υλικού που θα εγχύσουμε και σε τι βάθος θα γίνει αυτή η έγχυση.

Η μεσοθεραπεία είναι μια ενέσιμη θεραπεία. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς ανθρώπους που φοβούνται τις βελόνες, γιατί οι βελόνες τσιμπάνε και πονάνε. Ο ιδανικός τρόπος θα ήταν να μπορέσουμε να περάσουμε τα συστατικά που θέλουμε κάτω από το δέρμα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε βελόνα. Δεν μπορούμε βέβαια απλά να αφήσουμε το διάλυμα πάνω στην επιδερμίδα και να περιμένουμε να απορροφηθεί κάποια στιγμή, γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η επιδερμίδα είναι ένας φραγμός φτιαγμένος από τη φύση ώστε να εμποδίζει οτιδήποτε απ’έξω να εισέρχεται στο σώμα και να αποτρέπει επίσης την απώλεια των εσωτερικών συστατικών του σώματος προς το περιβάλλον. Πώς θα ξεπεραστεί η επιδερμίδα χωρίς βελόνα; Διάφοροι τρόποι όντως υπάρχουν (όπως το υψίσυχνο ρεύμα, οι υπέρηχοι, η ιοντοφόρηση και άλλες θεραπείες ή συνδυασμοί αυτών), όμως το ποσοστό του υλικού που τελικά διαπερνά την επιδερμίδα καθώς και το βάθος διείσδυσης του υλικού είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλό και σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ μπορεί να συγκριθεί με την ενέσιμη μεσοθεραπεία. Εν κατακλείδι, η μη-ενέσιμη μεσοθεραπεία υπάρχει αλλά υστερεί ΠΟΛΥ σε σύγκριση με την ενέσιμη, δηλαδή την κλασική μεσοθεραπεία.

Και τι κάνουμε για τον πόνο;

Κανείς δεν χρειάζεται να σφίξει τα δόντια ή να κάνει το γενναίο. Συνήθως, χρησιμοποιούμε μια αναισθητική κρέμα (που βασίζεται στο τοπικό αναισθητικό ξυλοκαΐνη που χρησιμοποιούν και οι οδοντίατροι) η οποία πρέπει να μείνει στο δέρμα για τουλάχιστον μισή ώρα (καλύτερα 45 λεπτά με μία ώρα) πριν την εφαρμογή της μεσοθεραπείας και προτιμότερο είναι να είναι καλυμμένο το δέρμα με σελοφάν ώστε να μην ξεραθεί η κρέμα ή μας λερώσει. Η εφαρμογή της κρέμας δεν σημαίνει πως το δέρμα μουδιάζει εντελώς. Σαφέστατα όμως μειώνεται το αίσθημα του πόνου από τα τσιμπήματα που θα ακολουθήσουν. Η μεσοθεραπεία τελικά είναι μια θεραπεία που περιλαμβάνει πόνο (από τα τσιμπήματα) αλλά με τη βοήθεια μιας αναισθητικής κρέμας μπορεί να γίνει εύκολα ανεκτή.

Μετά την εφαρμογή της μεσοθεραπείας το δέρμα έχει ένα ερεθισμό – κοκκινίλα στα σημεία που έχουν γίνει οι εγχύσεις ο οποίος διαρκεί για μερικές ώρες. Αν κάνει κανείς για παράδειγμα μεσοθεραπεία το απόγευμα, τότε την επόμενη ημέρα δεν θα φαίνεται ότι έχει κάνει κάτι – δεν θα υπάρχει κάποιος ερεθισμός στο δέρμα και θα μπορεί να ακολουθήσει κανονικά το πρόγραμμα του. Σε σύγκριση λοιπόν με άλλες θεραπείες (π.χ. laser, peeling) η μεσοθεραπεία υπερτερεί στο ότι δεν μας υποχρεώνει να “κλειστούμε” στο σπίτι λόγω ερεθισμού στο δέρμα. Λόγω του γεγονότος ότι δεν προκαλείται ερεθισμός στο δέρμα μετά τη μεσοθεραπεία, μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι περισσότερες άλλες αισθητικές θεραπείες (π.χ. Laser, peeling, δερμοαπόξεση) δεν γίνεται να εφαρμοσθούν λόγω της έντονης ηλιοφάνειας.

Η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο αποτελεί ίσως την ιδανική μέθοδο για να ενυδατωθεί και να τονωθεί το δέρμα, δίνοντας του μια πιο νεανική όψη. Το διάλυμα περιέχει συνήθως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και υαλουρονικό, υλικά τα οποία υπάρχουν ήδη στο δέρμα μας. Προσθέτοντας όμως την επιπλέον αυτήν ποσότητα το δέρμα δείχνει πιο φρέσκο και λαμπερό από την επόμενη κιόλας ημέρα. Συνήθως το αποτέλεσμα διαρκεί για πολλές εβδομάδες και άνετα μπορεί κανείς να επαναλαμβάνει τη θεραπεία ώστε να συντηρεί το ωραίο αποτέλεσμα.

Η μεσοθεραπεία στο σώμα αντιμετωπίζει με επιτυχία την κυτταρίτιδα και ταυτόχρονα μειώνει και τους πόντους στην περιφέρεια. Το διάλυμα που εγχύεται περιλαμβάνει συνήθως υαλουρονικό, καφεΐνη, εκχύλισμα αγκινάρας, φωσφατιδυλοχολίνη και άλλα συστατικά. Χρειάζεται μία με δύο συνεδρίες την εβδομάδα για τον πρώτο μήνα . Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, χρειάζεται συντήρηση και γι’αυτό οι συνεδρίες αραιώνουν σταδιακά σε μία κάθε δύο εβδομάδες έως ότου φθάσει κανείς να κάνει μία το μήνα.

Επιγραμματικά η μεσοθεραπεία:

  • Είναι μια ασφαλής, μη επεμβατική μέθοδος.
  • Αποκαθιστά στο δέρμα στοιχεία που λείπουν (υαλουρονικό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία).
  • Προσφέρει ασύγκριτη λάμψη και φρεσκάδα στο δέρμα.
  • Εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα.
  • Είναι κατάλληλη για όλους τους φωτότυπους δέρματος και όλες τις εποχές του έτους.
  • Δεν σας βγάζει από το καθημερινό σας πρόγραμμα.