Η βλεφαροπλαστική είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται το επιπλέον δέρμα και λίπος από τα βλέφαρα. Mπορεί να διορθώσει τα χαλαρωμένα άνω βλέφαρα και τις «σακούλες» από τα κάτω, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που καθιστούν το βλέμμα σας γερασμένο και κουρασμένο. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως το facelift.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση σας. Προτού αποφασίσετε να υποβληθείτε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρουργό σας. Οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη βλεφαροπλαστική είναι άνδρες και γυναίκες που είναι υγιείς, με καλή ψυχολογία και ρεαλιστικοί στις προσδοκίες τους. Οι περισσότεροι είναι άνω των 35 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που χειρουργούνται σε νεότερη ηλικία, ιδιαίτερα αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για χαλάρωση και σακούλες στα βλέφαρα.

Μερικές ιατρικές καταστάσεις κάνουν τη βλεφαροπλαστική πιο δύσκολη όπως προβλήματα του θυρεοειδούς, η μυασθένεια, η ξηροφθαλμία, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες κυκλοφοριακές διαταραχές και ο διαβήτης. Προβλήματα με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού (π.χ. αποκόλληση) ή γλαύκωμα είναι επίσης λόγοι για ιδιαίτερη προσοχή. Καλό θα ήταν να συζητούσατε την επιθυμία σας για βλεφαροπλαστική και με τον οφθαλμίατρο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κάθε χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κάποιους κινδύνους

Όταν η βλεφαροπλαστική εκτελείται από έναν καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως δευτερεύουσες. Μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους με το να ακολουθήσετε στενά τις οδηγίες του χειρουργού σας πριν και μετά το χειρουργείο.

Προγραμματισμός της επέμβασης

Η αρχική επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό σας είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός θα χρειαστεί το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Ενημερώστε το χειρουργό σας για όποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να υπάρχει. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε εάν έχετε αλλεργίες, εάν παίρνετε φάρμακα, ομοιοπαθητικά, βιταμίνες και εάν καπνίζετε.
Εσείς και ο χειρουργός σας πρέπει να συζητήσετε προσεκτικά τους στόχους και τις προσδοκίες σας από αυτήν την χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να συζητήσετε αν θα κάνετε και τα τέσσερα βλέφαρα ή μόνο τα δύο άνω ή τα δύο κάτω. Ο γιατρός σας θα σας πει αν χρειάζεται να βγάλετε μόνο λίπος ή και δέρμα από κάθε βλέφαρο και αν απαιτούνται επιπλέον τεχνικές (π.χ. χρήση λέιζερ) για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Ο χειρουργός θα σας εξηγήσει τις τεχνικές και την αναισθησία που θα χρησιμοποιήσει, πότε και που θα γίνει η επέμβαση, τους κινδύνους και το κόστος. Καλό είναι να γνωρίζετε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν τα έξοδα για μια τέτοια επέμβαση.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγιών για την διατροφή σας, το κάπνισμα και τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων.
Φροντίστε να υπάρχει κάποιος να σας οδηγήσει σπίτι μετά από την επέμβασή.

Που γίνεται η επέμβαση

Η βλεφαροπλαστική γίνεται στο νοσοκομείο. Μερικές ώρες μετά την επέμβαση επιστρέφετε στο σπίτι σας.

Είδος αναισθησίας

Η βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία και την ταυτόχρονη χορήγηση κάποιου ηρεμιστικού ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται πόνο και ταυτόχρονα να είναι χαλαρωμένος.

Η επέμβαση

Η βλεφαροπλαστική διαρκεί συνήθως μια ώρα και κάτι. Πρώτα γίνονται τα άνω και μετά τα κάτω βλέφαρα. Οι τομές στο άνω βλέφαρο γίνονται στις φυσικές πτυχές του ματιού και έτσι κρύβονται φυσιολογικά. Μέσα από αυτήν την τομή ο χειρουργός αφαιρεί το έξτρα λίπος και δέρμα.
Στα κάτω βλέφαρα αν έχετε μόνο «σακούλες» και όχι χαλάρωση στο δέρμα τότε η τομή γίνεται μέσα από το βλέφαρο και δεν φαίνεται καν.
Η χρήση του λέιζερ για τις τομές που γίνονται στους ιστούς μειώνει την πιθανότητα μελανιάς και πρηξίματος στο ελάχιστο και αυτό γιατί το λέιζερ κόβει και καίει ταυτόχρονα χωρίς να αιμορραγούν οι ιστοί που διαχωρίζονται.

Μετά από την επέμβαση

Μετά από την επέμβαση, ο χειρουργός θα σας χορηγήσει κάποια οφθαλμική αλοιφή ή κολλύριο για μερικές ημέρες. Τα απλά παυσίπονα μπορούν να μειώσουν άνετα όποια δυσφορία αισθανθείτε.
Αν και η χρήση του λέιζερ περιορίζει το πρήξιμο και τις μελανιές, παρ’όλα αυτά, πρέπει να κρατάτε το κεφάλι ψηλά και να χρησιμοποιήσετε κρύες κομπρέσες τις πρώτες ημέρες.
Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 4-5 ημέρες. Το πρήξιμο υποχωρεί πλήρως μέσα σε 15 ημέρες περίπου.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Ο χειρουργός σας πιθανώς να σας περιορίσει τις δραστηριότητές σας στο ελάχιστο για τρεις έως πέντε ημέρες. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τις πιο έντονες δραστηριότητες για περίπου τρεις εβδομάδες. Καλό είναι να αποφύγετε το αλκοόλ για 2-3 εβδομάδες. Για παράδειγμα, τηλεόραση και διάβασμα επιτρέπονται μετά από δύο ή τρεις ημέρες. Επίσης, δεν θα είστε σε θέση να φορέσετε φακούς επαφής για περίπου δύο εβδομάδες και ίσως να τους αισθάνεστε άβολα στην αρχή.
Στη δουλειά μπορείτε να επιστρέψετε μετά από λίγες ημέρες. Makeup μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από την πρώτη εβδομάδα.

Το νέο λουκ

Η επούλωση είναι μια βαθμιαία διαδικασία. Οι τομές θα είναι στην αρχή ελαφρώς ρόδινες. Μετά από αρκετές εβδομάδες θα εξασθενίσουν σε μια λεπτή, σχεδόν αόρατη λευκή γραμμή.
Τα θετικά αποτελέσματα της επέμβασης, το νεανικό και φρέσκο βλέμμα, διαρκούν για χρόνια.