Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που αναδιαμορφώνει τη μύτη, μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική. Με τη ρινοπλαστική μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί το μέγεθος της μύτης, να αλλάξει η μορφή της άκρης ή της ράχης της μύτης, να στενέψουν τα ρουθούνια ή να αλλάξει η γωνία μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους. Μπορεί επίσης να διορθωθεί μια ατέλεια εκ γενετής ή ένας τραυματισμός. Τέλος μπορεί να διαμορφωθεί το διάφραγμα και να αποκατασταθεί η ρινική αναπνοή.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση σας, αλλά δεν θα δημιουργήσει το τέλειο πρόσωπο. Προτού αποφασίσετε να κάνετε την επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρουργό σας.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για ρινοπλαστική είναι άνθρωποι που αναζητούν τη βελτίωση και όχι την τελειότητα στην εμφάνισή τους. Απαιτείται φυσική και ψυχολογική υγεία καθώς και ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει για λόγους αισθητικούς, επανορθωτικούς, να διορθώσει εκ γενετής ατέλειες ή προβλήματα που σχετίζονται με την αναπνοή.

Η ηλικία μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο. Πολλοί χειρουργοί προτιμούν να μην χειρουργούν στην εφηβική ηλικία, προτού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη. Επίσης είναι σημαντικό να εξετάζεται η κοινωνική και συναισθηματική κατάσταση των νέων ατόμων. Τέλος ο ιατρός πρέπει να διαπιστώσει αν την επέμβαση επιθυμεί πραγματικά ο έφηβος ή περισσότερο οι γονείς του.

Κάθε επέμβαση εγκυμονεί κάποιους κινδύνους

Όταν η ρινοπλαστική εκτελείται από έναν καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως δευτερεύουσες.

Οι κίνδυνοι μειώνονται δραστικά αν ο ασθενής ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του χειρουργού τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση.

Η επέμβαση γίνεται στους ιστούς της μύτης μέσα από τα ρουθούνια, οπότε δεν υπάρχει κανένα ορατό σημάδι.

Σπάνια συμβαίνει ακόμα και στους πιο έμπειρους χειρουργούς να προκύψει κάποια ατέλεια στο τελικό σχήμα της μύτης. Αυτό συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα με μια μικρή επέμβαση σε δεύτερο χρόνο.

Προγραμματισμός της επέμβασης

Η καλή και ουσιαστική επικοινωνία με το γιατρό σας είναι πολύ σημαντική. Στην αρχική επίσκεψη πρέπει να περιγράψετε στο χειρουργό το πώς θα θέλατε η μύτη σας να δείχνει. Από την άλλη μεριά ο γιατρός θα αξιολογήσει τη δομή της μύτης και του προσώπου σας συνολικά και θα σας αναλύσει τις δυνατότητες που υπάρχουν. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία και τα αποτελέσματα είναι η δομή των οστών και των χόνδρων της μύτης σας, το συνολικό σχήμα του προσώπου σας, το πάχος του δέρματος σας, η ηλικία σας.

Ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει επίσης τις τεχνικές και την αναισθησία που θα χρησιμοποιήσει, τον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση, τους κινδύνους και το κόστος του χειρουργείου. Οι περισσότερες ασφάλειες δεν καλύπτουν την αισθητική χειρουργική επέμβαση της μύτης. Αν όμως πρόκειται να γίνει και διαφραγματοπλαστική για τη βελτίωση της αναπνοής σας, τότε πάντα καλύπτεται ένα μέρος των εξόδων.

Φροντίστε να ενημερώσετε το χειρουργό σας εάν είχατε οποιαδήποτε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή κάποιον τραυματισμό στη μύτη σας, ακόμα κι αν ήταν πριν από πολλά χρόνια. Πρέπει επίσης να ενημερώσετε το χειρουργό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αλλεργίες ή δυσκολίες στην αναπνοή, εάν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες, εάν καπνίζετε ή καταναλώνετε αλκοόλ.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Ο χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγιών για την διατροφή σας, το κάπνισμα, τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων. Αν ακολουθήσετε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες, το χειρουργείο σας θα πάει ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Φροντίστε να υπάρχει κάποιος δικός σας άνθρωπος διαθέσιμος να σας οδηγήσει σπίτι μετά από την επέμβαση.

Πού γίνεται η επέμβαση

Η ρινοπλαστική γίνεται στο νοσοκομείο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας.

Είδος αναισθησίας

Η ρινοπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία.

Η επέμβαση

Η ρινοπλαστική διαρκεί συνήθως μία ή δύο ώρες, αν και οι περίπλοκες διαδικασίες αποκατάστασης της μύτης (ειδικά μετά από τραυματισμούς) μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το δέρμα της μύτης αποχωρίζεται από το σκελετό της (οστά και χόνδρος) και αυτός με τη σειρά του διαμορφώνεται στο επιθυμητό σχήμα.

Οι περισσότερες ρινοπλαστικές γίνονται με την τομή να βρίσκεται μέσα στα ρουθούνια και έτσι δεν φαίνεται απολύτως τίποτα εξωτερικά. Όταν η επέμβαση απαιτεί σύνθετους χειρισμούς, τότε γίνεται μια μικρή εξωτερική τομή ανάμεσα στα δύο ρουθούνια.

Όταν η επέμβαση είναι πλήρης, ένας νάρθηκας εφαρμόζεται εξωτερικά και ειδικές γάζες μέσα στα ρουθούνια για να βοηθήσουν τη μύτη να διατηρήσει τη νέα μορφή της καθώς και να σταματήσουν την αιμορραγία του χειρουργείου.

Μετά από την επέμβαση

Μετά από την επέμβαση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων εικοσιτετραώρων, θα αισθάνεστε το πρόσωπο πρησμένο,  η μύτη σας πιθανόν να πονάει λίγο και να έχετε πονοκέφαλο. Εύκολα αυτά ξεπερνιούνται με ένα απλό παυσίπονο. Είναι προτιμότερο να παραμείνετε στο κρεβάτι με το κεφάλι ανυψωμένο την πρώτη ημέρα.

Γύρω από τα μάτια εμφανίζεται σχεδόν πάντα πρήξιμο και μελανιά που υποχωρούν πλήρως σε δέκα ημέρες περίπου. Κρύες κομπρέσες προσφέρουν ανακούφιση.

Είναι πιθανό να ματώσουν λίγο οι γάζες που βρίσκονται μέσα στα ρουθούνια τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο. Γι’αυτό το λόγο είναι εκεί εξάλλου. Θα αισθάνεστε τη μύτη σας μπουκωμένη για αρκετό καιρό μάλλον. Καλό θα είναι να μην φυσήξετε τη μύτη σας για μια εβδομάδα περίπου.

Οι γάζες και ο γύψος αφαιρούνται σε μία εβδομάδα περίπου και τότε αισθάνεστε πολύ πιο άνετα.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Την επόμενη ημέρα του χειρουργείου οι περισσότεροι ασθενείς έχουν σηκωθεί από το κρεβάτι και λειτουργούν κανονικά. Σε μία εβδομάδα μπορεί κανείς να επιστρέψει στο σχολείο ή σε δουλειά γραφείου.

Έντονες δραστηριότητες (π.χ. κολύμβηση, τρέξιμο, σπορ με μπάλα ή σωματική επαφή) πρέπει να αποφεύγονται για ένα μήνα περίπου. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το φύσημα της μύτης, το φτέρνισμα όσο είναι αυτό δυνατό και η έκθεση στον ήλιο. Η περιποίηση του προσώπου μπορεί να γίνεται με ήπιες κινήσεις.

Οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά χρειάζονται πάνω από έξι εβδομάδες για να επιτραπεί η στήριξη των γυαλιών στη μύτη.

Το νέο λουκ

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο το πρόσωπο είναι πρησμένο. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς πως όντως υπάρχει βελτίωση.

Καθημερινά όμως η μύτη θα αρχίσει να φαίνεται καλύτερη και η διάθεση να αλλάζει. Μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες, δεν θα φαίνεται πλέον πως έχει γίνει κάποια επέμβαση.

Η επούλωση είναι μια αργή και βαθμιαία διαδικασία. Τα τελικά αποτελέσματα της ρινοπλαστικής μπορεί να φανούν μετά 2 ή και 3 μήνες.