Η απώλεια των τριχών είναι αποτέλεσμα πρώτιστα  ενός συνδυασμού γήρανσης, αλλαγής στις ορμόνες και οικογενειακού ιστορικού φαλάκρας. Κατά κανόνα, όσο νωρίτερα αρχίζει η απώλεια των τριχών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η τελική έκταση της φαλάκρας. Απώλεια τριχών μπορεί επίσης να προκληθεί από εγκαύματα ή κάποιο τραύμα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της τριχοφυΐας θεωρείται επανορθωτική επέμβαση.

Καλό είναι να γνωρίζετε πως η μεταμόσχευση τριχών είναι μια επεμβατική διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία από κατάλληλα εκπαιδευμένους πλαστικούς χειρουργούς.

Μη διστάσετε να ρωτήσετε το χειρουργό σας σχετικά με οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε για τη διαδικασία.

Η αλήθεια για την απώλεια τρίχας

Η φαλάκρα αποδίδεται συχνά στη κακή κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, σε ανεπάρκεια βιταμινών, στην πιτυρίδα και ακόμη στο αν κάποιος φορά συνέχεια καπέλο. Όλες αυτές οι θεωρίες δεν ισχύουν. Δεν είναι επίσης αλήθεια ότι η απώλεια της τρίχας μπορεί να καθοριστεί με το να δείτε τον πατέρα της μητέρας σας ή ότι αν κάποιος άνδρας δεν έχει χάσει μαλλιά μέχρι τα 40, τότε δεν πρόκειται να τα χάσει ποτέ.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα σας δημιουργήσει το ιδανικό στυλ μαλλιών. Προτού αποφασίσετε να υποβληθείτε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρουργό σας.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι όλες οι τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών χρησιμοποιούν την υπάρχουσα τριχοφυΐα σας. Δεν χρησιμοποιούνται τρίχες από άλλους ανθρώπους.

Οι υποψήφιοι μεταμόσχευσης μαλλιών πρέπει να έχουν υγιή τριχοφυΐα στο πίσω μέρος και τα πλάγια του κεφαλιού για να χρησιμεύσουν ως δότριες περιοχές τριχών. Άλλοι παράγοντες, όπως το χρώμα της τρίχας, η υφή της, το πόσο σπαστές και κατσαρές είναι οι τρίχες μπορούν επίσης να έχουν επιπτώσεις στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μεταμόσχευση μαλλιών. Μερικές φορές, δύο ή περισσότερες τεχνικές χρησιμοποιούνται για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Θυμηθείτε, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να επιτευχθεί. Ένα άτομο με πολύ λίγα μαλλιά δεν πρέπει να ενθαρρυνθεί και να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Απώλεια τριχοφυΐας στις γυναίκες

Υπολογίζεται ότι μία στις πέντε γυναίκες θα υποστεί σε κάποιο βαθμό απώλεια τριχοφυΐας που οφείλεται συνήθως στη γήρανση, σε διάφορες ασθένειες, σε ορμονικές αλλαγές μετά από την εμμηνόπαυση, κτλ. Στις γυναίκες συνήθως παρατηρείται μια λέπτυνση των τριχών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής παρά απώλεια τριχών σαν μπαλώματα όπως παρατηρείται στους άνδρες. Για να διορθώσουν το πρόβλημα, μερικές γυναίκες επιλέγουν να φορούν περούκα ή extension. Άλλες γυναίκες επιλέγουν τη χρήση τοπικών φαρμάκων. Η αποτελεσματικότητα τέτοιων φαρμάκων ποικίλλει και συνήθως αποτρέπει απλά την περαιτέρω απώλεια της τριχοφυΐας χωρίς να δημιουργούνται νέες τρίχες. Τα αποτελέσματα είναι παροδικά υπό την έννοια ότι όταν διακοπεί το φάρμακο, παύει και η ενίσχυση της τριχοφυΐας. Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι η απάντηση για εκείνες που αισθάνονται πως αυτού του είδους η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν θα προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και στην περίπτωση των γυναικών είναι απαραίτητο να υπάρχει καλή δότρια περιοχή. Δηλαδή πρέπει τα πίσω και πλάγια μαλλιά να είναι γερά και πυκνά για να καλυφθούν οι προβληματικές περιοχές.

Η μεταμόσχευση μαλλιών δε θα επαναφέρει την προηγούμενη κατάσταση της τριχοφυΐας, αλλά θα βελτιώσει σημαντικά το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Κάθε χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κάποιους κινδύνους

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ασφαλής όταν εκτελείται από έναν καταρτισμένο και πεπειραμένο ιατρό. Παρ’όλα αυτά η επουλωτική ικανότητα και η αντίδραση στη θεραπεία είναι εξατομικευμένες και έτσι η έκβαση δεν μπορεί να είναι ποτέ απολύτως προβλέψιμη.

Όπως σε οποιαδήποτε χειρουργική διαδικασία, η χειρουργική τομή μπορεί θεωρητικά να παρουσιάσει σημεία λοίμωξης, ένα ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός στο τριχωτό της κεφαλής. Οι ουλές κρύβονται πολύ εύκολα από τα μαλλιά όταν μεγαλώσουν.

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μερικά από τα μοσχεύματα να μην «πιάσουν» και στα σημεία αυτά βέβαια να μην εμφανισθεί τριχοφυΐα. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τη φυσιολογική απόπτωση των μοσχευμάτων που συμβαίνει τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση.

Αν η απώλεια τριχών συνεχισθεί και μετά από τη μεταμόσχευση, τότε μπορεί η περιοχή που δέχτηκε το μόσχευμα να βρίσκεται μπροστά από μια νέα φαλακρή περιοχή και η εικόνα να είναι τουλάχιστον περίεργη. Αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με μια νέα μεταμόσχευση μαλλιών.

Προγραμματισμός της επέμβασης

Στην αρχική επίσκεψη ο χειρουργός θα αξιολογήσει την τριχοφυΐα σας, θα συζητήσει το οικογενειακό ιστορικό σας καθώς και τις προσδοκίες και τους στόχους σας για την επέμβαση.

Καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του χειρουργείου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η λήψη φαρμάκων όπως η ασπιρίνη ή η τάση για δημιουργία υπερτροφικών ουλών πρέπει επίσης να αναφερθούν στο γιατρό σας.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγιών για τη διατροφή σας, το κάπνισμα, τη λήψη και την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων. Αν αυτές οι οδηγίες ακολουθηθούν προσεκτικά, τότε η επέμβαση θα κυλήσει πιο ομαλά. Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταματήσει τουλάχιστον μια ή δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Μετά την επέμβαση δεν πρέπει να οδηγήσετε την ίδια ημέρα.

Πού γίνεται η επέμβαση

Η μεταμόσχευση μαλλιών εκτελείται συνήθως είτε στο νοσοκομείο είτε σε ειδικά οργανωμένο κέντρο γι’αυτό το σκοπό. Η επέμβαση γίνεται το πρωί και το απόγευμα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Είδος αναισθησίας

Η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Είναι πιθανό ταυτόχρονα να χορηγείται και κάποιο ηρεμιστικό.

Η επέμβαση

Η μεταμόσχευση μαλλιών περιλαμβάνει την χειρουργική εξαίρεση μιας λωρίδας δέρματος από το τριχωτό στο πίσω μέρος του κεφαλιού που θα χρησιμεύσει ως δότρια των μοσχευμάτων. Αυτό κατόπιν υπόκειται σε μια εδική επεξεργασία και τα μοσχεύματα ξεχωρίζονται ένα προς ένα. Τέλος, τα μοσχεύματα εμφυτεύονται στην περιοχή που θέλουμε να γεμίσουμε.

Περίπου 700 με 1000 μοσχεύματα τοποθετούνται κατά τη μεταμόσχευση μαλλιών. Αν το πρόβλημα απαιτεί περισσότερα μοσχεύματα, τότε γίνεται και μια δεύτερη επέμβαση εφόσον επαρκεί η δότρια. Η δεύτερη επέμβαση γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά την πρώτη. Οι χοντρές τρίχες επιτυγχάνουν καλύτερη κάλυψη από τις λεπτές, όπως και οι κατσαρές από τις ίσιες, όπως και οι ανοιχτόχρωμες από τις σκούρες.

Η δότρια περιοχή κλείνει με ένα ράμμα το οποίο αφαιρείται μετά από δέκα ημέρες. Η ουλή που προκύπτει δεν φαίνεται ποτέ αφού τα μαλλιά του πίσω μέρους του κεφαλιού μεγαλώνουν και καλύπτουν πλήρως την τομή.

Τα μοσχεύματα τοποθετούνται περίπου 3 χιλιοστά το ένα μακριά από το άλλο και με τέτοια φορά ώστε μεγαλώνοντας να ακολουθούν τη φυσική πορεία των τριχών της περιοχής.

Ενίοτε τοποθετείται ένας επίδεσμος που καλύπτει το κεφάλι.

Μετά από την επέμβαση

Πιθανότατα μετά το χειρουργείο θα αισθανθείτε πόνο ή αίσθημα τραβήγματος στο κεφάλι. Αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα.
Ο επίδεσμος αφαιρείται μία με δύο ημέρες αργότερα. Το λούσιμο των μαλλιών γίνεται κατόπιν ειδικών οδηγιών για τον πρώτο καιρό.
Καλό είναι να αποφευχθεί η έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Σε λίγες ημέρες μπορείτε να επιστρέψετε εύκολα σε μια εργασία γραφείου.

Οι περισσότεροι ασθενείς τρομαγμένοι διαπιστώνουν ότι οι νέες τρίχες «πέφτουν» σε έξι εβδομάδες μετά από την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και προσωρινό. Αφού πέσει η τρίχα, πέντε έως έξι εβδομάδες αργότερα θα αρχίσει να ξαναβγαίνει κανονικά και μόνιμα.