Τα αφεστώτα ώτα (τα πεταχτά αυτιά δηλαδή), διορθώνονται χειρουργικά με την κλασική επέμβαση της ωτοπλαστικής.

Είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Όταν βέβαια πρόκειται για μικρά παιδιά (πάντα από 6 ετών και πάνω) τότε συνήθως πρέπει η επέμβαση να γίνει στο νοσοκομείο με γενική αναισθησία (τα μικρά παιδιά δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμα για την τοπική αναισθησία)

Η τομή γίνεται στο πίσω μέρος του αυτιού και από εκεί μπορεί να γίνει και η αλλαγή στο χόνδρο του αυτιού που θα επιφέρει και την αλλαγή στο σχήμα του.

Η επέμβαση διαρκεί περί τα 30 λεπτά για κάθε αυτί. Τελειώνοντας, τα αυτιά τυλίγονται για 2 ημέρες με έναν επίδεσμο. Χορηγείται αντιβίωση για 2 ημέρες και ο ασθενής μπορεί να πάρει απλά παυσίπονα εφόσον αισθανθεί κάποιο (συνήθως ήπιο) πόνο.

Τα αυτιά είναι για τις πρώτες ημέρες λίγο πρησμένα. Τα ράμματα αφαιρούνται στις 8-10 ημέρες συνήθως και τα αυτιά δείχνουν το τελικό τους σχήμα 2-3 εβδομάδες αργότερα. Θέλει προσοχή τον πρώτο καιρό να μην χτυπήσει κανείς τα αυτιά του (αποφυγή αθλημάτων με σωματική επαφή και μπάλα). Καλό είναι το βράδυ να φορά κανείς μια κορδέλα (για τον πρώτο μήνα) ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός των αυτιών από κάποια ακούσια κίνηση που μπορεί να γίνει στον ύπνο.