Όσο οι άνθρωποι γερνούν, οι επιπτώσεις της βαρύτητας, της έκθεσης στον ήλιο, και του στρες της καθημερινής ζωής μπορούν να φανούν στα πρόσωπα τους. Βαθιές ρυτίδες σχηματίζονται μεταξύ της μύτης και του μάγουλου, το οβάλ του προσώπου χάνει το σχήμα του και κρεμάει, πτυχές και εναποθέσεις λίπους εμφανίζονται γύρω από το λαιμό.

Το facelift (τεχνικά γνωστό ως ρυτιδεκτομή) δεν μπορεί να σταματήσει την διαδικασία γήρανσης. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να “γυρίσει πίσω το ρολόι”, βελτιώνοντας τα πιο ορατά σημάδια της γήρανσης με την αφαίρεση του υπερβολικού λίπους και δέρματος, τη σύσφιγξη των μυών, και την ανακατανομή του δέρματος σε πρόσωπο και λαιμό. Το facelift μπορεί και να συνοδεύεται από άλλες διαδικασίες όπως για παράδειγμα τη βλεφαροπλαστική ή τη ρινοπλαστική.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για facelift

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για facelift είναι άνδρες ή γυναίκες των οποίων το πρόσωπο και ο λαιμός έχει αρχίσει να κρεμάει, αλλά των οποίων επίσης το δέρμα έχει ακόμα ελαστικότητα και η δομή των οστών του προσώπου είναι ισχυρή και καθορισμένη με σαφήνεια. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά το facelift μπορεί να γίνει επιτυχώς και σε μεγαλύτερους ανθρώπους.

Το facelift μπορεί να κάνει κάποιον να φαίνεται νεότερος και πιο φρέσκος, ταυτόχρονα να ενισχύσει και την αυτοπεποίθηση του. Δεν μπορεί όμως να δώσει συνολικά μια διαφορετική εμφάνιση, ούτε μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία και τη ζωτικότητα της νιότης. Προτού αποφασίσετε να υποβληθείτε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρουργό σας.

Κάθε χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κάποιους κινδύνους

Όταν το facelift εκτελείται από έναν καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως δευτερεύουσες. Όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους στην ανατομία τους, στις φυσικές αντιδράσεις τους και στις ικανότητες επούλωσης, συνεπώς το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ απολύτως προβλέψιμο.

Αν ο ασθενής είναι καπνιστής η πιθανότητα για κακή επούλωση είναι αυξημένη σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές του χειρουργού σας τόσο πριν όσο και μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι κίνδυνοι μειώνονται στο ελάχιστο.

Προγραμματισμός της επέμβασης

Το facelift είναι πολύ εξατομικευμένη επέμβαση. Στην πρώτη επίσκεψη ο χειρουργός θα αξιολογήσει το πρόσωπό σας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των μυών και του σκελετού, και θα συζητήσει τους στόχους σας για το συγκεκριμένο χειρουργείο.

Ο χειρουργός θα σας κάνει ερωτήσεις πάνω στο ιατρικό σας ιστορικό, ώστε να αποκλείσει τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκληθούν λόγω αυτού κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση. Παράδειγμα τέτοιο είναι η υψηλή πίεση στο αίμα, προβλήματα με την πηκτικότητα του αίματος ή τάση για υπερτροφικές ουλές. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε στο χειρουργό σας εάν καπνίζετε ή παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα, ειδικά ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα που έχουν επιπτώσεις στην πήξη του αίματος.

Εάν αποφασίσετε να κάνετε facelift, ο χειρουργός θα σας εξηγήσει τις τεχνικές και την αναισθησία που θα χρησιμοποιήσει, το που και πότε θα γίνει η επέμβαση, τους κινδύνους και τα αναμενόμενα έξοδα. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη διαδικασία.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Ο χειρουργός σας θα σας δώσει τις συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγιών για τη διατροφή, το κάπνισμα και τη λήψη ή αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων. Αν ακολουθήσετε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες, θα συμβάλει αυτό στο να κυλήσει πιο ομαλά η χειρουργική επέμβαση. Εάν καπνίζετε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταματήσετε τουλάχιστον μια εβδομάδα ή δύο πριν και μετά από την επέμβαση. Το κάπνισμα εμποδίζει τη ροή αίματος στο δέρμα και μπορεί να παρεμποδίσει την επούλωση του προσώπου σας.

Καλό θα ήταν να έχετε λίγο μακριά μαλλιά όταν κάνετε το χειρουργείο ώστε να κρύβουν τις τομές κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
Φροντίστε να υπάρχει κάποιος να σας οδηγήσει σπίτι μετά από την επέμβαση.

Πού γίνεται η επέμβαση

Το facelift γίνεται στο νοσοκομείο το πρωί και το απόγευμα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Αν υπάρχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι άσχετοι με το χειρουργείο (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση κλπ) μπορεί να χρειασθεί να μείνετε ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

Είδος αναισθησίας

Τα περισσότερα facelift γίνονται με γενική αναισθησία. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να γίνει και με το συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και ενός ηρεμιστικού έτσι ώστε ο ασθενής να μην πονά και ταυτόχρονα να είναι χαλαρός.

Η επέμβαση

Το facelift είναι μια ντελικάτη και σύνθετη επέμβαση. Χρειάζεται συνήθως αρκετή ώρα για να πετύχει ο χειρουργός το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κάθε χειρουργός προσεγγίζει τη διαδικασία με τον τρόπο του. Συνήθως πάντως γίνεται πρώτα η μία πλευρά του προσώπου και του λαιμού και κατόπιν η άλλη.

Οι τομές γίνονται γύρω από το αυτί και μέσα στα μαλλιά ώστε να φαίνονται όσο το δυνατό λιγότερο και να ακολουθούν τις φυσικές γραμμές του προσώπου.

Γενικά, το δέρμα διαχωρίζεται από τους μυς του προσώπου. Αν χρειάζεται, γίνεται ταυτόχρονα και λιποαναρρόφηση στο λαιμό (ιδιαίτερα στο «προγούλι»). Κατόπιν γίνεται ανόρθωση των μυών με εσωτερικά ράμματα. Τέλος τεντώνεται και κόβεται το περιττό δέρμα και το τραύμα ράβεται με πολύ λεπτά ράμματα.

Στο τέλος της επέμβασης ο χειρουργός τοποθετεί ένα μικρό, λεπτό λαστιχάκι προσωρινά κάτω από το δέρμα και πίσω από το αυτί σας για να βοηθήσει να φύγουν (και να μη μαζευτούν) όλα τα υγρά που πιθανό να βγουν μετά το χειρουργείο. Το κεφάλι συνήθως τυλίγεται με έναν επίδεσμο σαν «τουρμπάνι» για μερικές ημέρες ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο το πρήξιμο και η μελανιά μετά το χειρουργείο.

Μετά από την επέμβαση

Δεν υπάρχει συνήθως σημαντική ταλαιπωρία μετά από την επέμβαση. Εάν αισθανθείτε λίγο πόνο, τα απλά παυσίπονα μπορούν να το καταπολεμήσουν εύκολα. Κάποιο μούδιασμα του δέρματος του προσώπου είναι αρκετά συνηθισμένο και αναμενόμενο. Αυτό κρατά μερικές εβδομάδες και μετά η αίσθηση επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Είναι καλύτερο να κρατήσει κανείς το κεφάλι του ανυψωμένο όσο το δυνατόν περισσότερο (π.χ. ύπνος με δύο ή τρία μαξιλάρια) για μερικές ημέρες μετά από την επέμβαση.

Μια ή δύο ημέρες μετά από την επέμβαση αφαιρείται το λαστιχένιο σωληνάκι ενώ ο επίδεσμος αφαιρείται συνήθως μετά από πέντε ημέρες. Σίγουρα στην αρχή το πρόσωπο φαίνεται κάπως παράξενο, δηλαδή πρησμένο και με μελανιές. Σε μερικές εβδομάδες όμως θα φαίνεται πολλά χρόνια νεότερο.

Τα περισσότερα ράμματα αφαιρούνται μετά από μία εβδομάδα περίπου.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Την επομένη μέρα του χειρουργείου θα μπορείτε να σηκώνεστε και να κινήστε με άνεση. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή για μία τουλάχιστον εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Στην αρχή, θα αισθάνεστε το πρόσωπο σας μάλλον μουδιασμένο και ευαίσθητο και δεν θα αντιδρά κανονικά στα ερεθίσματα. Τα χαρακτηριστικά σας μπορεί να μεταβληθούν παροδικά από το πρήξιμο και οι κινήσεις του προσώπου σας θα σας φαίνονται ελαφρώς δύσκαμπτες. Αν υπάρξουν μελανιές, αυτές διαρκούν περίπου δέκα ημέρες.

Ο χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη βαθμιαία επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητές σας. Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του σεξ και των βαριών οικιακών εργασιών, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες (το περπάτημα επιτρέπεται). Αποφύγετε το αλκοόλ και τις σάουνες για αρκετές εβδομάδες. Προ πάντων, δώστε στο σώμα σας τη δυνατότητα να ξοδέψει την ενέργεια του στη διαδικασία της επούλωσης.

Την τρίτη εβδομάδα μετά το χειρουργείο, θα αισθάνεστε και θα δείχνετε πολύ καλύτερα. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους περίπου δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες μετά από την επέμβαση. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε makeup από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα.

Το νέο λουκ

Το πιο πιθανό είναι ότι θα είστε ευχαριστημένοι από την επέμβαση, ειδικά εάν συνειδητοποιήσετε ότι τα αποτελέσματα χρειάζονται μερικές ημέρες για να δείξουν. Το δέρμα σας μπορεί να είναι σα μουδιασμένο και ξηρό για αρκετό καιρό. Οι άντρες μπορεί να διαπιστώσουν πως πρέπει να ξυρίζονται πλέον και σε νέα σημεία (στο λαιμό πίσω από το αυτί) όπου δέρμα με γένια έχει επανατοποθετηθεί.

Οι τομές του facelift του κρύβονται συνήθως από τα μαλλιά εύκολα γύρω από τα αυτιά. Σε κάθε περίπτωση, θα εξασθενίσουν μέσα στο χρόνο και πρέπει να είναι μόλις και μετά βίας ορατές.

Το facelift δε σταματά το βιολογικό μας ρολόι. Το πρόσωπο σας θα συνεχίσει να γερνά με το χρόνο και μπορείτε να θελήσετε να επαναλάβετε τη διαδικασία -ίσως πέντε ή δέκα χρόνια αργότερα. Αλλά υπό μια άλλη έννοια, τα αποτελέσματα του facelift είναι μόνιμα αφού έτη αργότερα, θα συνεχίσετε να φαίνεστε καλύτεροι από ότι εάν δεν είχατε κάνει ποτέ το facelift.