Needling – Ή αλλιώς, όταν η τεχνολογία δεν είναι πάντα η μόνη λύση

Το δέρμα για να δείχνει ανανεωμένο χρειάζεται μια νεανική, υγιή, ομοιόμορφου χρώματος, μαλακή και ενυδατωμένη επιδερμίδα.
Ένα από τα αρχικά μας βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να αναπληρώσουμε τοπικά τη φωτοευαίσθητη βιταμίνη Α καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία (όπως βιταμίνη C, E, καροτενοειδή) που καταστρέφονται μετά από την έκθεση στον ήλιο.

Η τοπική εφαρμογή κρεμών δεν αρκεί από μόνη της βέβαια.

Ως εναλλακτική του laser και κάθε άλλης “επεμβατικής” τεχνικής στην επιδερμίδα, χρειαζόμαστε μια μέθοδο που να διαφυλάσσει την επιδερμίδα αλλά ταυτόχρονα να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή που φέρει πολλές μικρές βελόνες, τρυπάμε το δέρμα στα σημεία που θέλουμε να επιτύχουμε τη βελτίωση του. Οι βελόνες που έχουν το κατάλληλο μήκος (από 1 έως 3 χιλιοστά) τρυπούν την επιδερμίδα αλλά δεν την αφαιρούν, έτσι η επιδερμίδα επουλώνει ταχύτατα. Συνήθως υπάρχει μια μικρή αιμορραγία από τα σημεία των τσιμπημάτων που σταματά μετά από 30 δευτερόλεπτα. Το δέρμα κατόπιν ξεπλένεται με φυσιολογικό ορό και εφαρμόζεται κάποια ειδική κρέμα που περιέχει βιταμίνες Α και C (όπως η κρέμα C-quence της Environ).

Τα πολλά τσιμπήματα που απαιτούνται, απαιτούν ταυτόχρονα και την ανάλογη αναισθησία (συνήθως τοπική) ώστε να γίνει ανεκτή η θεραπεία.

Το τσίμπημα από μία μόνον βελόνα είναι ένα αμελητέο γεγονός για το δέρμα. Όμως αν γίνουν πολλά (εκατοντάδες) τσιμπήματα το ένα πολύ κοντά στο άλλο, τότε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα ανατέλλει.

Τα πολλαπλά τσιμπήματα αυτόματα προκαλούν ένα σύμπλεγμα χημικών αντιδράσεων στο δέρμα που οδηγεί στο τέλος στην παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, καθώς και στον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων. Όλα αυτά μαζί παράγουν ένα εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα. Το δέρμα μετά από 4 μόλις ημέρες που είναι λίγο ερεθισμένο (οίδημα και ερύθημα) αρχίζει να αλλάζει όψη και να φαίνεται νεότερο και πιο υγιές. Το αποτέλεσμα βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου και διαρκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να επαναλάβει τη θεραπεία όσο συχνά θέλει (ακόμα και κάθε εβδομάδα αν επιθυμεί). Ιστολογικές μελέτες που έχουν γίνει, έχουν αποδείξει τη δημιουργία νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, την πάχυνση της επιδερμίδας και την πλήρη απουσία ουλώδους ιστού παρά τα εκατοντάδες τσιμπήματα που προκαλεί η θεραπεία όταν εφαρμόζεται. Αυτά αποδεικνύουν πως η θεραπεία αυτή προκαλεί πραγματικά μια ανάπλαση των ιστών που αποτελούν το δέρμα (επιδερμίδα και χόριο).

Η μετεπεμβατική φροντίδα είναι ελάχιστη (εφαρμογή κρεμών και αντιηλιακού αρκεί). Τα αποτελέσματα με την επανάληψη των θεραπειών είναι όλο και καλύτερα. Η θεραπεία δεν έχει τους περιορισμούς των laser (μπορεί να εφαρμοσθεί και σε σκούρα ή μαυρισμένα δέρματα), ενώ φαίνεται πως ομαλοποιεί ακόμα και τον χρωματικό τόνο του δέρματος και άρα μπορεί να αποκαταστήσει και τις πανάδες που μπορεί να υπάρχουν στο πρόσωπο ή σε άλλο σημείο του σώματος.

Σίγουρα μια θεραπεία laser peeling του δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου από μια θεραπεία needling, όμως η ταλαιπωρία που υφίσταται ο/η ασθενής δεν συγκρίνεται. Επιπλέον, αν εφαρμόσει κανείς μερικές επαναλαμβανόμενες θεραπείες needling μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με το laser peeling χωρίς την ταλαιπωρία.