Με τα χρόνια, παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και φυσικά η δύναμη της βαρύτητας αφήνουν το στίγμα τους στο στήθος μιας γυναίκας. Δεδομένου ότι το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του, τα στήθη χάνουν συχνά τη μορφή και τη σταθερότητα τους και αρχίζουν να κρεμούν. Η ανόρθωση μαστών ή μαστοπηξία, είναι μια χειρουργική διαδικασία για να σηκώσει και να αναδιαμορφώσει τα κρεμασμένα – χαλαρωμένα στήθη. Καμία χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί μόνιμα να αναστείλει τα αποτελέσματα της βαρύτητας. Η μαστοπηξία μπορεί επίσης να μειώσει το μέγεθος της θηλαίας άλω, το σκοτεινότερο δέρμα που περιβάλλει τη θηλή. Εάν τα στήθη σας είναι μικρά ή έχουν χάσει τον όγκο τους (παραδείγματος χάριν, μετά από μια εγκυμοσύνη) ενθέματα σιλικόνης σε συνδυασμό με μαστοπηξία μπορούν να αυξήσουν τόσο το μέγεθος όσο και τη σπαργή. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν υπάρχει κάτι ως προς τη διαδικασία που δεν καταλαβαίνετε.

Οι καλύτερες υποψήφιες για ανόρθωση μαστών

Η ανόρθωση μαστών μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση σας, αλλά δεν θα δημιουργήσει απαραιτήτως την τέλεια εικόνα. Προτού αποφασίσετε να υποβληθείτε σε μια τέτοια επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρουργό σας.

Οι καλύτερες υποψήφιες για μαστοπηξία είναι υγιείς, συναισθηματικά σταθερές γυναίκες που είναι ρεαλιστικές για αυτό που η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προσφέρει. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται συνήθως στις γυναίκες με τα μικρά, χαλαρωμένα στήθη. Οποιουδήποτε μεγέθους στήθος μπορεί να ανορθωθεί, αλλά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να διαρκέσουν τόσο πολύ στα μεγάλα και βαριά στήθη.

Πολλές γυναίκες επιδιώκουν τη μαστοπηξία επειδή η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός τις έχουν αφήσει με χαλαρωμένο δέρμα και λιγότερο όγκο στα στήθη τους. Εντούτοις, εάν προγραμματίζετε να κάνετε περισσότερα παιδιά, καλύτερα θα ήταν να αναβληθεί η μαστοπηξία. Ενώ δεν υπάρχει κανένας ειδικός κίνδυνος που να έχει επιπτώσεις στις μελλοντικές εγκυμοσύνες (παραδείγματος χάριν, η μαστοπηξία συνήθως δεν παρεμποδίζει το θηλασμό), η εγκυμοσύνη είναι πιθανό να διατείνει τα στήθη σας πάλι και να αντισταθμίσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

Kάθε χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κάποιους κινδύνους

Η μαστοπηξία δεν είναι μια απλή επέμβαση, αλλά είναι εξαιρετικά ασφαλής όταν εκτελείται από έναν καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό.

Εντούτοις, όπως με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επιπλοκών ή αντίδρασης στην αναισθησία.

Αιμορραγία ή μόλυνση μετά από μαστοπηξία είναι ασυνήθιστα, αλλά μπορεί να διευρύνουν τις ουλές. Μπορείτε να εξαλείψετε σχεδόν τους κινδύνους με το να ακολουθήσετε ακριβώς τις συμβουλές του γιατρού σας πριν και μετά το χειρουργείο.

Η μαστοπηξία αφήνει μόνιμα σημάδια, τα οποία όμως καλύπτονται εύκολα από το στηθόδεσμο ή το μαγιό (στις καπνίστριες η ποιότητα των ουλών είναι κατά κανόνα χειρότερη).

Προγραμματισμός της χειρουργικής επέμβασης

Είναι σημαντικό να συζητηθούν με ειλικρίνεια οι προσδοκίες σας με το χειρουργό σας καθώς και να ακούσετε προσεκτικά και την άποψη του. Κάθε ασθενής – και κάθε χειρουργός, επίσης – έχει μια διαφορετική άποψη για το τι είναι ένα επιθυμητό μέγεθος και σχήμα για το στήθος.

Ο χειρουργός θα εξετάσει τα στήθη σας και θα τα μετρήσει ενώ κάθεστε ή στέκεστε. Θα συζητήσει τις διάφορες παραμέτρους που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη διαδικασία – όπως η ηλικία σας, το μέγεθος και η μορφή των μαστών σας, η κατάσταση του δέρματος σας – και εάν η τοποθέτηση ενός ενθέματος σιλικόνης είναι ενδεδειγμένη. Οι θηλές θα μετακινηθούν υψηλότερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και θα είναι τελικά περίπου στο ίδιο ύψος με την πτυχή κάτω από το στήθος σας.

Ο χειρουργός σας πρέπει να περιγράψει τη διαδικασία λεπτομερώς, εξηγώντας τους κινδύνους και τους περιορισμούς της. Πρέπει να καταλάβετε ακριβώς τι τομές θα υπάρχουν μετά το χειρουργείο.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Ανάλογα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό σας, ο χειρουργός σας μπορεί να ζητήσει να κάνετε μια μαστογραφία πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Θα πάρετε επίσης συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για την διατροφή, το κάπνισμα και τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων.

Φροντίστε να υπάρχει κάποιος να σας οδηγήσει σπίτι μετά από τη χειρουργική επέμβαση και να σας βοηθήσει για μερικές ημέρες εάν είναι απαραίτητο.

Πού γίνεται η επέμβαση

Η μαστοπηξία γίνεται σε νοσοκομείο. Συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία. Αν άλλοι ιατρικοί λόγοι το επιβάλλουν μπορεί να χρειασθεί να μείνετε στο νοσοκομείο για ένα βράδυ.

Αναισθησία

Η μαστοπηξία γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Η χειρουργική επέμβαση

Η μαστοπηξία διαρκεί συνήθως μία με δύο ώρες. Οι τεχνικές ποικίλλουν, αλλά η πιο συχνή διαδικασία περιλαμβάνει μια τομή που μοιάζει με άγκυρα.

Κατά την επέμβαση το περισσευούμενο δέρμα θα αφαιρεθεί και η θηλή μετακινείται προς μια υψηλότερη θέση. Τα ράμματα βρίσκονται συνήθως γύρω από τη θηλαία άλω, σε μια κάθετη γραμμή που επεκτείνεται προς τα κάτω από την θηλή, και κατά μήκος της πτυχής του στήθους. (σχήμα άγκυρας)

Μερικοί ασθενείς, ειδικά εκείνοι με σχετικά μικρά στήθη και ελάχιστη χαλάρωση, μπορεί να είναι υποψήφιοι για τροποποιημένες τεχνικές που απαιτούν λιγότερο εκτενείς τομές.

Εάν μαζί με τη μαστοπηξία τοποθετηθεί και ένθεμα σιλικόνης αυτό μπαίνει βαθύτερα από τον ιστό του μαστού.

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση θα φορέσετε έναν ελαστικό επίδεσμο ή έναν ειδικό χειρουργικό στηθόδεσμο πάνω από τις γάζες. Τα στήθη σας θα είναι πρησμένα και πιθανόν να έχουν και μελανιές, αλλά οποιαδήποτε ταλαιπωρία που αισθανθείτε μπορεί να ανακουφιστεί εύκολα με φάρμακα που θα σας γράψει ο χειρουργός σας.

Θα πρέπει να φοράτε το στηθόδεσμο εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Τα ράμματα είναι συνήθως εσωτερικά και δεν χρειάζονται αφαίρεση.

Μπορείτε να αναμείνετε κάποια απώλεια της αίσθησης στις θηλές και το δέρμα του μαστού σας που προκαλείται από τη διόγκωση μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό το μούδιασμα εξασθενεί συνήθως καθώς η διόγκωση υποχωρεί κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι εβδομάδων. Σε μερικούς ασθενείς, εντούτοις, μπορεί να διαρκέσει ένα έτος ή περισσότερο, και περιστασιακά μπορεί να είναι μόνιμο.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Η επούλωση είναι μια βαθμιαία διαδικασία. Αν και μπορεί να αισθάνεστε περίφημα σε μια ή δύο ημέρες, μην προγραμματίσετε την επιστροφή στην εργασία για μια εβδομάδα περίπου. Αποφύγετε την άρση βαριών αντικειμένων για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Εάν έχετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα, μην διστάσετε να καλέσετε το χειρουργό σας.

Ο χειρουργός θα σας δώσει οδηγίες για την επιστροφή στις κανονικές σας δραστηριότητες. Πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για μια με δύο εβδομάδες και να αποφύγετε την έντονη εκγύμναση για ένα μήνα. Μετά μπορείτε να επανέλθετε στις δραστηριότητες αυτές σταδιακά. Εάν μείνετε έγκυος, η επέμβαση δεν έχει επιπτώσεις στη δυνατότητα σας να θηλάσετε, δεδομένου ότι οι γαλακτοφόροι πόροι του μαστού δεν επηρεάζονται.

Tο νέο λουκ

Ο χειρουργός σας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να καταστήσει τα σημάδια σας όσο το δυνατόν πιο δυσδιάκριτα. Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως στη μαστοπηξία οι ουλές είναι μόνιμες. Παραμένουν συχνά κόκκινες για μερικούς μήνες και γίνονται βαθμιαία λιγότερο εμφανείς. Τελικά, εξασθενώντας γίνονται λεπτές λευκές γραμμές. Οι τομές τοποθετούνται έτσι ώστε να μπορείτε να φορέσετε ακόμη και τα πιο βαθιά ντεκολτέ.

Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι η μαστοπηξία δεν θα κρατήσει για πάντα. Τα αποτελέσματα της βαρύτητας, της εγκυμοσύνης, της γήρανσης, και των διακυμάνσεων του βάρους θα επιβαρύνουν και πάλι το στήθος σας. Οι γυναίκες που έχουν και ενθέματα μαζί με τη μαστοπηξία συνήθως βρίσκουν ότι τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο.

Η ικανοποίηση σας μετά τη μαστοπηξία θα είναι μεγαλύτερη εάν καταλάβετε τη διαδικασία λεπτομερώς και εάν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές. Οι ουλές γύρω από τη θηλή, από κάτω της και αυτές στην υπομάστιο γραμμή είναι μόνιμες, αλλά εύκολα μπορούν να καλυφθούν από τα ρούχα.