Τι είναι η ανόρθωση μηρών;

Στην ανόρθωση μηρών επιτυγχάνεται η αλλαγή του σχήματος των μηρών μέσω της αφαίρεσης περιττού δέρματος (και ενίοτε λίπους) ώστε το δέρμα να είναι πιο λείο και ομαλό και οι αναλογίες του κορμού με τα πόδια να είναι πιο αρμονικές.

Αν η απώλεια βάρους και η γυμναστική δεν σας έχουν βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας για ένα πιο σφιχτό και νεανικό στην όψη σώμα καθώς και αρμονικές αναλογίες στο σώμασας, τότε μπορεί η ανόρθωση μηρών να είναι χρήσιμη για εσάς.

Η ανόρθωση μηρών δεν έχει ως σκοπό την αφαίρεση του λίπους μόνον. Για το σκοπό αυτό η λιποαναρρόφηση είναι πιο κατάλληλη επέμβαση αρκεί όμως η ελαστικότητα του δέρματος να είναι ικανοποιητική. Αν η ελαστικότητα του δέρματος δεν είναι καλή (όπως στις μεγαλύτερες ηλικίες) τότε ο συνδυασμός ανόρθωσης και λιποαναρρόφησης μπορεί να είναι πιο ενδεδειγμένος.

Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για ανόρθωση μηρών;

  • άτομα που το βάρος τους είναι σχετικά σταθερό και όχι υπέρβαροι
  • άτομα στα οποία περισσεύει ιστός στο εσωτερικό των μηρών
  • άτομα χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επούλωση μετά την επέμβαση ή θα είχαν αυξημένο χειρουργικό κίνδυνο
  • άτομα με θετική προσέγγιση του προβλήματος και ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της επέμβασης
  • άτομα που τρέφονται σωστά, προσεκτικά και γυμνάζονται ικανοποιητικά

Η επιτυχία και η ασφάλεια της επέμβασης εξαρτώνται σημαντικά από τις πληροφορίες που θα δώσετε στο γιατρό σας.
Συζητήστε με το γιατρό σας γιατί θέλετε να υποβληθείτε στην επέμβαση, ποιες είναι οι προσδοκίες σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αναφέρετε αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλεργίες, αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για οποιοδήποτε λόγο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός σας αν καπνίζετε και πόσο, αν καταναλώνετε αλκοόλ, αν κάνετε κατάχρηση ουσιών ή φαρμάκων, αν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής, βότανα ή ομοιοπαθητικά. Τέλος καλό είναι να πείτε στο γιατρό αν έχετε υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο γιατρός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την ημέρα της επέμβασης, πώς θα κάνετε τον προεγχειρητικό έλεγχο, σε ποιο νοσοκομείο θα γίνει η επέμβαση και πόσο θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε (συνήθως ένα βράδυ). Φροντίστε να υπάρχει κάποιος συγγενής ή φίλος διαθέσιμος ώστε να σας παραλάβει από το νοσοκομείο την ημέρα που θα πάρετε εξιτήριο και να σας βοηθήσει όταν φτάσετε σπίτι.

Η ανόρθωση μηρών γίνεται κατά κανόνα με γενική αναισθησία ή μέθη. Σε συνεννόηση με το γιατρό σας θα αποφασίσετε για το ποια μέθοδος σας ταιριάζει περισσότερο.

Η τομή γίνεται στο εσωτερικό των μηρών στο σημείο που ενώνονται με τη βουβωνική χώρα και ακολουθούν τη γραμμή των εσωρούχων ή του μαγιό ώστε μετά την επούλωση να φαίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο.

Ο χειρουργός σας αφού κάνει τις τομές αφαιρεί την κατάλληλη ποσότητα δέρματος και λιπώδους ιστού ώστε να προκύψει το επιθυμητό σχήμα στο πόδι σας.

Το αποτέλεσμα είναι εμφανές από την αρχή, όμως το οίδημα και οι μελανιές που δημιουργούνται μετά την επέμβαση δεν μας επιτρέπουν να το δούμε πλήρως. Για να υποχωρήσει το πρήξιμο και οι μελανιές όσο το δυνατόν συντομότερα γίνεται, καλό είναι να φορέσει ο ενδιαφερόμενος μετά την επέμβαση έναν ειδικό πιεστικό κορσέ για μερικές εβδομάδες. Μετά από μια επέμβαση ανόρθωσης μηρών το αποτέλεσμα στην υφή και την αίσθηση του δέρματος είναι εντυπωσιακό.

Φροντίστε να συζητήσετε με το χειρουργό σας διεξοδικά ό,τι έχει να κάνει με την επέμβαση ώστε να είστε ενήμερη για τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης. Φροντίστε στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του/της αν κάτι δεν πηγαίνει όπως τα έχετε συζητήσει ή κάτι σας ανησυχεί – προβληματίζει ιδιαίτερα.

Είναι απόλυτα λογικό να αισθάνεστε άγχος και αγωνία σχετικά με την επέμβαση. Μην ντρέπεστε να το πείτε στο γιατρό σας.

Όταν τελειώσει η επέμβαση θα έχετε γάζες πάνω από τις τομές και θα σας έχει ήδη φορεθεί ο ελαστικός κορσές. Πιθανότατα να υπάρχει και ένα σωληνάκι κάτω από το δέρμα, το οποίο βγαίνει από την τομή και τοποθετείται ώστε να παροχετεύσει τα υγρά που παράγονται μέσα στο τραύμα. Αυτό αφαιρείται συνήθως την επόμενη ημέρα από το γιατρό σας.

Θα σας δοθούν ειδικές οδηγίες για το πως θα περιποιείστε το τραύμα και τι θα μπορείτε να κάνετε μετά την επέμβαση και τι δεν μπορείτε να κάνετε. Θα χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά και παυσίπονα στο σπίτι. Ο γιατρός θα σας ορίσει πότε θα σας ξαναδεί στα πλαίσια της μετεγχειρητικής παρακολούθησης.

Σταδιακά θα μπορέσετε να επανέλθετε σε όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες και πλήρης επάνοδος (π.χ. έντονη γυμναστική) επέρχεται συνήθως μετά από ένα μήνα.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης φαίνεται σχεδόν άμεσα αλλά η οριστική εικόνα διαμορφώνεται σε 2-3 μήνες. Στο τέλος θα υπάρχουν κάποιες τομές που θα είναι στη γραμμή των εσωρούχων. Το αποτέλεσμα παραμένει σταθερό για πολλά χρόνια με την προϋπόθεση ότι το σωματικό σας βάρος θα παραμείνει σταθερό και θα γυμνάζεστε συστηματικά.