Η αυξητική μαστού είναι μια χειρουργική διαδικασία για να ενισχύσει το μέγεθος και τη μορφή του στήθους μιας γυναίκας για διάφορους λόγους:

Για να βελτιώσει το σχήμα του σώματος μιας γυναίκας που, για προσωπικούς λόγους, αισθάνεται το μέγεθος του μαστού της να είναι μικρό.

Για να διορθώσει μείωση στο μέγεθος του μαστού μετά από εγκυμοσύνη.

Για να εξισορροπήσει διαφορά στο μέγεθος μεταξύ των δύο μαστών.

Σαν επανορθωτική τεχνική μετά από χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής.

Με την παρεμβολή ενός ενθέματος σιλικόνης πίσω από κάθε μαστό, είναι δυνατό να αυξηθεί το μέγεθος του στήθους κατά ένα ή δύο νούμερα. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το χειρουργό σας εάν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε για τη διαδικασία.

Οι καλύτερες υποψήφιες για αυξητική μαστού

Η αυξητική μαστού μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση σας, αλλά δεν θα δημιουργήσει απαραιτήτως την τέλεια εικόνα. Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρουργό σας.

Οι καλύτερες υποψήφιες για την αυξητική μαστού είναι γυναίκες που ψάχνουν τη βελτίωση και όχι την τελειότητα στην εμφάνισή τους. Εάν είστε φυσικά υγιείς και ρεαλιστικές στις προσδοκίες σας, είστε μια καλή υποψήφια.

Είδη ενθεμάτων

Ένα ένθεμα μαστού αποτελείται από ένα περίβλημα σιλικόνης που περιέχει μέσα πάλι σιλικόνη αλλά σε πιο μαλακή μορφή.

Η ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης θεωρείται πλέον δεδομένη. Οι πιο μεγάλες και εκτεταμένες έρευνες που έχουν διεξαχθεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Αμερική δεν μπορούν να συσχετίσουν τα ενθέματα σιλικόνης με καρκίνο του μαστού ή οποιαδήποτε άλλη νόσο. Ιστορίες του στυλ «έσκασε η σιλικόνη στο αεροπλάνο» που τόσο συχνά ακούγονται, αποτελούν (για τα σύγχρονα ενθέματα) πραγματικά ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

Το μέγεθος του ενθέματος ποιο θα είναι;

Αυτό υπολογίζεται με βάση τα σωματικά χαρακτηριστικά της ασθενούς. Τοποθετείται το ένθεμα που ταιριάζει απόλυτα στο σώμα σας, όπως αυτό υπολογίζεται από το απόλυτα δοκιμασμένο (πάνω από 5000 περιστατικά) και αλάνθαστο σύστημα high five system του διεθνούς φήμης πλαστικού χειρουργού John Tebbetts.

Κάθε χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κάποιους κινδύνους

Η αυξητική μαστού είναι σχετικά απλή. Αλλά όπως και με κάθε επέμβαση, υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές. Το πιο κοινό πρόβλημα, η δημιουργία κάψας, εμφανίζεται εάν ο ιστός που δημιουργεί ο οργανισμός γύρω από το ένθεμα αρχίζει να σκληραίνει. Αυτό το γεγονός προκαλεί πίεση στο ένθεμα και μπορεί κανείς να αισθάνεται το στήθος σκληρό. Είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων σε ποιον ασθενή μπορεί να δημιουργηθεί κάψα. Η χρήση συγχρόνων ενθεμάτων και η σωστή χειρουργική τεχνική μειώνουν την πιθανότητα αυτή στο ελάχιστο. Η αντιμετώπιση της κάψας είναι χειρουργική. Η κάψα αφαιρείται στο χειρουργείο και τα ενθέματα επανατοποθετούνται στη θέση τους.

Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι οι θηλές τους γίνονται υπερευαίσθητες ή μουδιασμένες μετά το χειρουργείο. Αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται συνήθως μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα ενθέματα σιλικόνης έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη ή τη δυνατότητα σας για θηλασμό.

Είναι πλέον βέβαιο πως τα ενθέματα σιλικόνης δε σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Είναι όμως πολύ σημαντικό όταν γίνεται μαστογραφία να αναφέρεται στον ακτινολόγο ιατρό ότι υπάρχουν ενθέματα μαστού, ούτως ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να απεικονισθεί ο μαστός στη μαστογραφία σωστά.

Η πλειονότητα των γυναικών που υποβάλλεται σε αυξητική μαστού δεν παρουσιάζει καμία από τις επιπλοκές που αναφέρθηκαν, πρέπει όμως κανείς να τις γνωρίζει προτού προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση.

Προγραμματισμός της χειρουργικής επέμβασης

Ο πλαστικός χειρουργός θα αξιολογήσει την υγεία σας και θα σας εξηγήσει ποιες χειρουργικές τεχνικές είναι οι πιο κατάλληλες για σας, βασισμένος στην κατάσταση και το σχήμα του μαστού σας καθώς και τον τόνο του δέρματος σας. Εάν τα στήθη σας παρουσιάζουν και χαλάρωση, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει και ανόρθωση μαστών.

Φροντίστε να ενημερώσετε ειλικρινά εάν καπνίζετε και εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα, βιταμίνες ή άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Ο χειρουργός πρέπει επίσης να σας εξηγήσει τον τύπο αναισθησίας που χρησιμοποιείται, το νοσοκομείο όπου θα γίνει η επέμβαση. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δεν θεωρούν την αυξητική μαστού ιατρικά απαραίτητη γι’αυτό και δεν καλύπτουν τα έξοδα της συγκεκριμένης επέμβασης.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει οδηγίες για την προετοιμασία σας για τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για τη διατροφή, το κάπνισμα, τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων.

Φροντίστε να υπάρχει κάποιος που θα σας οδηγήσει σπίτι μετά από τη χειρουργική επέμβαση και θα σας βοηθήσει για μερικές ημέρες, εάν είναι απαραίτητο.

Πού γίνεται η επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο. Νοσηλεία δε χρειάζεται και το απόγευμα της ίδιας ημέρας μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Τύπος αναισθησίας

Η αυξητική μαστού γίνεται με γενική αναισθησία.

Η επέμβαση

Η τομή μπορεί να γίνει είτε στην πτυχή του δέρματος κάτω από το στήθος ή γύρω από τη θηλαία άλω. Κάθε προσπάθεια καταβάλλεται ώστε η τομή να είναι έτσι τοποθετημένη ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο δυσδιάκριτη.

Ο πλαστικός χειρουργός δημιουργεί ένα χώρο, είτε άμεσα πίσω από το μαστό είτε κάτω από τους μυς του θωρακικού τοιχώματος. Τα ενθέματα τοποθετούνται εκεί.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνήθως μια ώρα και κάτι. Τα ράμματα καλύπτονται με γάζες και στο στήθος τοποθετείται επίδεσμος.

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση

Είναι πιθανό να αισθανθείτε κουρασμένη για 24 έως 48 ώρες μετά το χειρουργείο. Ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή που ελέγχει αποτελεσματικά κάθε αίσθημα πόνου.

Μετά από μερικές ημέρες αφαιρούνται οι γάζες και θα πρέπει να φορεθεί ένα αθλητικό σουτιέν (χωρίς μπανέλες) για όσο καιρό ορίσει ο χειρουργός (συνήθως ένα μήνα).

Τα ράμματα αφαιρούνται σε 10 με 14 ημέρες. Το πρήξιμο στο στήθος υποχωρεί σταδιακά μέσα σε ένα μήνα περίπου.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στο γραφείο σας μέσα σε μερικές ημέρες, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας που απαιτείται για την εργασία σας.

Ακολουθήστε τις συμβουλές του χειρουργού σας για το πότε θα αρχίσετε γυμναστική και τις κανονικές δραστηριότητες σας. Τα στήθη σας θα είναι πιθανώς ευαίσθητα στην άμεση επαφή για δύο έως τρεις εβδομάδες, έτσι καλό θα είναι να την αποφύγετε.

Οι τομές θα είναι πιο σκληρές και κόκκινες από το υπόλοιπο δέρμα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Κατόπιν θα αρχίσουν να μαλακώνουν και να ασπρίζουν μέχρις ότου παραμείνει μια λεπτή λευκή γραμμή.

Οι μαστογραφίες μετά από αυξητική μαστού μπορούν να γίνονται κανονικά, είναι όμως απαραίτητο να ενημερώνετε το ακτινολογικό εργαστήριο πως έχετε ενθέματα σιλικόνης.

Το νέο λουκ

Για πολλές γυναίκες το αποτέλεσμα της αυξητικής μαστού είναι πολύ ικανοποιητικό και αυξάνει κατά πολύ την αυτοπεποίθηση τους.

Η απόφαση σας να κάνετε αυξητική μαστού είναι προσωπική και πιθανόν να μην την καταλαβαίνουν όλοι. Το σημαντικό είναι το πώς αισθάνεστε εσείς γι’αυτό. Εάν έχετε επιτύχει το στόχο σας, τότε η χειρουργική επέμβαση θεωρείται επιτυχής.