Η βραχιονοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που αλλάζει το σχήμα του βραχίονα (των μπράτσων) από τη μασχάλη έως τον αγκώνα.

Αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος, η πάροδος του χρόνου αλλά και κληρονομικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν τους βραχίονες σας στο να έχουν μια όψη χαλάρωσης.

Η άσκηση μπορεί να δυναμώσει και να βελτιώσει το μυικό τόνο του χεριού, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το δέρμα που έχει χάσει την ελαστικότητα του, ούτε τους υποκείμενους ιστούς που έχουν εξασθενήσει καθώς και την τοπική συγκέντρωση λίπους.

Αν λοιπόν η κάτω επιφάνεια των βραχιόνων σας έχει χαλάρωση ή φαίνεται “γεμάτο” λόγω της περίσσειας λίπους και δέρματος, τότε η βραχιονοπλαστική μπορεί να είναι η κατάλληλη επέμβαση για εσάς.

Η βραχιονοπλαστική εκτελείται ώστε να:

 • αφαιρεθεί η περίσσεια δέρματος και λίπους μεταξύ της μασχάλης και του αγκώνα
 • αλλάξει το σχήμα του βραχίονα και να δείχνει πιο αρμονικό και ομαλό

Για να επιτευχθεί ο σκοπός, θα υπάρχει οπωσδήποτε μια ουλή στο εσωτερικό του βραχίονα.

Είναι η κατάλληλη επέμβαση για εμένα;

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι για βραχιονοπλαστική είναι ενήλικες:

 • με αρκετή χαλάρωση δέρματος στο βραχίονα
 • με σταθερό σωματικό βάρος και όχι υπέρβαροι
 • χωρίς σοβαρά συνοδά προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση ή να αυξήσουν το χειρουργικό κίνδυνο
 • με ρεαλιστικές προσδοκίες από την επέμβαση

Η αναισθησία για την επέμβαση μπορεί να είναι γενική ή η επέμβαση μπορεί εναλλακτικά να γίνει με συνδυασμό μέθης και τοπικής. Θα το αποφασίσετε μαζί με το γιατρό σας.

Η τομή που θα γίνει εξαρτάται από την θέση και την ποσότητα του δέρματος και του λίπους που θα αφαιρεθούν. Συνήθως οι τομές είναι στην εσωτερική επιφάνεια των βραχιόνων και μπορεί να εκτείνονται από την μασχάλη ως τον αγκώνα. Σε περιπτώσεις με μικρή περίσσεια, η τομή μπορεί να περιορισθεί μόνο μέσα στη μασχάλη. Αν χρειάζεται να αφαιρεθεί και λίπος, τότε μπορεί η επέμβαση να χρειαστεί και μια μικρή λιποαναρρόφηση, η οποία γίνεται ταυτόχρονα.

Οι τομές κλείνονται συνήθως με απορροφήσιμα ράμματα τα οποία δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν κιόλας.

Το καινούριο σχήμα του βραχίονα είναι εμφανές από την αρχή, αν και για τις πρώτες ημέρες το πρήξιμο και οι πιθανές μελανιές δεν μπορούν να δείξουν το τελικό αποτέλεσμα: ένα δραματικά βελτιωμένο χέρι τόσο στην όψη όσο και στην αίσθηση.

Το αποτέλεσμα της βραχιονοπλαστικής διαρκεί για πάρα πολλά χρόνια εφόσον διατηρεί κανείς σταθερό το σωματικό του βάρος. Με την πάροδο των χρόνων σίγουρα το σώμα χαλαρώνει, αλλά το αποτέλεσμα στους βραχίονες θα παραμείνει σχετικά σταθερό.

Μετά την επέμβαση θα υπάρχουν γάζες στις τομές και στα χέρια πρέπει να φορεθεί ένας ειδικός ελαστικός κορσές (σαν μακριά μανίκια) που δένει πίσω στην πλάτη (όπως οι στηθόδεσμοι).Για μια ημέρα υπάρχει και ένα μικρό σωληνάκι στην άκρη της τομής ώστε να παροχετεύονται όλα τα υγρά που μπορεί να παραχθούν στο τραύμα και να μην μαζευτούν μέσα.

Θα σας δοθούν ειδικές μετεγχειρητικές οδηγίες για τη φροντίδα των τομών, φάρμακα που θα πρέπει να πάρετε τις επόμενες ημέρες (αντιβίωση, παυσίπονα), τι πρέπει να αποφύγετε και πότε να επισκεφθείτε το γιατρό σας ξανά.

Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε το χειρουργό σας κάθε απορία που μπορεί να σας έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επέμβαση, όπως:

 • Πότε μπορώ να φύγω από το νοσοκομείο μετά την επέμβαση;
 • Τι φάρμακα θα χρειαστεί να πάρω μετά;
 • Θα έχω γάζες και επιδέσμους; Πότε θα τα βγάλω;
 • Θα έχω ράμματα; πότε βγαίνουν;
 • Πότε επανέρχομαι στις δραστηριότητές μου;

Ζητήστε από το χειρουργό σας να σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και κινδύνους από τη συγκεκριμένη επέμβαση, ώστε να λάβετε μια σωστή απόφαση για το αν και πότε θα προβείτε σε βραχιονοπλαστική. Είναι λογικό να έχετε άγχος,αγωνία και πολλές απορίες για την επέμβαση. Είναι σωστό ο χειρουργός να σας εξηγήσει τα πάντα λεπτομερειακώς.

Προσοχή
Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σας μετά την επέμβαση για να είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ταλαιπωρήσετε τις χειρουργικές τομές για κανένα λόγο.

Είναι σημαντικό να αναφέρετε στο χειρουργό όλα τα στοιχεία από το ιατρικό σας ιστορικό. Το γεγονός ότι η επέμβαση είναι αισθητικού χαρακτήρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αντιμετωπίσει κανείς αψήφιστα. Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε στο χειρουργό αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, αν έχετε αλλεργίες,αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, αν καπνίζετε, καταναλώνετε αλκοόλ ή κάνετε άλλες καταχρήσεις ουσιών. Αναφέρετε τέλος αν έχετε υποβληθεί στο παρελθόν σε κάποια άλλη επέμβαση και τι είδους.

Στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου θα σας γίνουν κάποιες εξετάσεις (π.χ. γενική αίματος, καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος). Καλό θα ήταν να διακόψετε το κάπνισμα αρκετό καιρό πριν το χειρουργείο και για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά.
Καλό θα ήταν να κανονίσετε ώστε κάποιος συγγενής ή φίλος σας να σας παραλάβει από το νοσοκομείο και να σας μεταφέρει σπίτι σας, γιατί δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε για τις πρώτες ημέρες.