Όταν το στήθος ενός άνδρα είναι μεγάλο και μοιάζει με γυναικείο είναι μια ενοχλητική κατάσταση για αυτόν που την έχει και συνήθως την ονομάζουμε γυναικομαστία. Οι άνδρες αυτοί σχεδόν πάντα αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Για παράδειγμα δεν πάνε για μπάνιο σε παραλίες με πολύ κόσμο ή κάνουν μπάνιο στη θάλασσα φορώντας μπλουζάκι.

Η διόγκωση αυτή μπορεί να οφείλεται στην μεγέθυνση του μαστικού αδένα ή/και σε συσσώρευση λίπους στην περιοχή. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι εξίσου ενοχλητικό δημιουργώντας ενίοτε σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα σε αυτόν που το φέρει, αλλά η αντιμετώπιση μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Χρειάζεται συνήθως κάποιος έλεγχος πριν προχωρήσει κανείς στην αντιμετώπιση. Κάποιες εξετάσεις αίματος και ένα υπερηχογράφημα στην περιοχή είναι αρκετά για να μας δείξουν τι ακριβώς υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση βέβαια είναι επεμβατική.

Αν το πρόβλημα είναι μόνο η παρουσία λίπους χωρίς διόγκωση του αδένα, τότε κάνουμε μια λιποαναρρόφηση μέσα από μια πολύ μικρή τομή και το πρόβλημα λύνεται.

Αν πρέπει να αφαιρεθεί όμως και ο αδένας, τότε γίνεται μια τομή στο κάτω μέρος της θηλής, από όπου και μπορεί να γίνει η επέμβαση.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και διαρκεί περίπου 1 με 1,5 ώρα. Αμέσως πρέπει να φορεθεί ένα ειδικό ελαστικό γιλέκο ώστε να περιορισθεί το πρήξιμο στην περιοχή και να επανέλθει το δέρμα του θώρακα στο φυσιολογικό του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αντιβίωση χρειάζεται για 2 ημέρες και απλά παυσίπονα τύπου depon είναι αρκετά για να αντιμετωπισθεί όποια ενόχληση που συνήθως είναι ελάχιστη. Καλό είναι να αποφύγει κανείς για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση το τσιγάρο σε περίπτωση που καπνίζει.

Είναι πολύ σημαντικό τις πρώτες ημέρες να περιορίσουμε τη σωματική δραστηριότητα στο ελάχιστο δυνατό. Μπορεί κανείς μετά από 3-4 ημέρες να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από ένα μήνα όπου συνήθως φαίνεται και το τελικό αποτέλεσμα.

Τα ράμματα που τοποθετούνται στην τρύπα της λιποαναρρόφησης ή στο κάτω μέρος της θηλής αφαιρούνται μετά από μία εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και κατά κανόνα πολύ ικανοποιητικό αφού απαλάσσει εντελώς από το ψυχολογικό βάρος του να δείχνει το στήθος σαν γυναικείο. Πραγματικά αυτοί οι άνδρες μετά την επέμβαση αισθάνονται σαν «άλλοι άνθρωποι».